Problemen rond boek historische politiefoto's

ROTTERDAM, 7 MAART. Rond de uitgave van het boek Moord in Rotterdam 1905-1965 zijn op het laatste moment problemen gerezen, omdat nabestaanden van een van de afgebeelde slachtoffers (een door een klant vermoorde prostituée) bezwaar hebben aangetekend tegen de publikatie van de foto in het boek. Moord in Rotterdam, dat een selectie bevat uit de ternauwernood geredde historische collectie forensische fotografie van de Rotterdamse politie, zou morgenmiddag gepresenteerd worden bij de opening van het nieuwe politiebureau in de Witte de Withstraat. Een tentoonstelling van de politiefoto's daar zal gewoon doorgaan, maar de gewraakte foto zal niet worden geëxposeerd. Geprobeerd wordt het boek zodanig aan te passen dat het alsnog kan verschijnen.

Zowel de Rotterdamse politie als uitgever Aad Speksnijder noemen het voorval 'uiterst pijnlijk voor alle betrokkenen'. Van vier van de vijfenzestig foto's in het boek konden ook na lang speuren de nabestaanden van de afgebeelde slachtoffers niet worden getraceerd. Een van deze foto's werd zaterdag gepubliceerd in het Rotterdams Dagblad. Daarop meldde zich een in Middelburg woonachtige broer van de vermoorde vrouw. Ook een dochter bleek nog in leven.
Ondanks alle zorgvuldigheid is er een fout gemaakt, zegt Speksnijder, die het betreurt dat de fout in de publiciteit is gekomen. Het boek komt daarmee in de sensatiesfeer en dat was juist wat ik wilde voorkomen. [in: NRC Handelsblad, 7mrt1995]