Undercover-fotograaf

[Over Flip Schulke's He had a Dream]

Foto: Martin Luther King en zijn zoon Dexter, gefotografeerd op de dag dat King te horen kreeg dat hij de Nobelprijs voor de vrede zou krijgen. Het is niet alleen een mooie maar ook een bijzondere foto omdat King gewoonlijk zijn privéleven voor fotografen afschermde - zelfs voor Flip Schulke, die toch tot zijn vriendenkring behoorde.
Schulke fotografeerde King voor het eerst tijdens een toespraak in februari 1958. Het gesprek dat ze voerden na afloop zou de basis vormen van zijn loopbaan als blanke fotograaf van de geweldloze burgerrechten-beweging.
'Undercover-fotograaf' noemt Schulke zichzelf in de inleiding: het was in die dagen tenslotte allesbehalve verstandig te koop te lopen met zijn contacten en zijn door King ingefluisterde voorkennis over plaats en tijdstip van bijeenkomsten en demonstraties. Ook Life, zijn grootste opdrachtgever, had geen idee van zijn relatie met de zwarte activisten.
Behalve foto's van King bevat He had a Dream beelden van menige spraakmakende gebeurtenis zoals de toelating van James Meredith als eerste zwarte student aan de universiteit van Mississippi in 1962, de begrafenis van Medgar Evers (de eerste vermoorde burgerrechtenactivist aan wie door de media aandacht werd besteed) en de gewelddadige gebeurtenissen rond de registratie van zwarte kiezers in Selma, Alabama. Het zijn nog altijd angstaanjagende foto's van de gespannen raciale verhoudingen in het Amerika van de jaren zestig.
Als voorwoord nam Schulke de toespraak op die Robert F. Kennedy hield op 5 april 1968, de dag na de moord op King in Memphis. Precies twee maanden later zou ook hij het slachtoffer worden van een moordaanslag. [14jan1995]