Boom


De boom staat op de hoek van de Werkhuisweg en een naamloos straatje. De weg grenst aan weilanden en akkers; soms maïs, soms aardappelen. Het naamloze straatje komt uit op de Kerkbrug over het diep. (Naamloos, het kan; er komt geen voordeur op uit.) Tussen de weg en het diep staan de huizen.
Wildervank, daar is het.

Het is gewoon een boom. Gewoon een vlier om precies te zijn; Sambucus nigra, pakweg een kwart eeuw oud. Pakweg, want zo kan dat gaan met bomen. Ze staan er niet, ze staan er wel, maar ze staan er pas echt als je ze ziet. Dan moet er gerekend worden; toen, ongeveer. Een boom groeit in de herinnering. 
De stam moet zich al vroeg vertakt hebben. Bekijk je de boom van naderbij dan ontdek je eigenlijk twee stammen. In de loop der jaren heeft zich een sneeuwbes in de schaduw genesteld.
De boom staat in de berm buiten de tuin. Hij is van iedereen die er naar wil kijken. Bloeitijd (ook gewoon) van mei tot juli, de bessen (idem) september, oktober.
Nooit anders geweest in al die jaren.

Marco Wiegers fotografeerde de boom voor het eerst april 2010 en daarna maandenlang wekelijks, soms dagelijks. Het waren de dagen waarop hij zijn vader bezocht die wachtte op de
ingrepen die het verschil konden maken tussen leven en dood. Konden, want zeker was niets.
Soms moest hij er dan even tussen uit zegt hij. Dan liep hij door de tuin via het naamloze straatje naar de Werkhuisweg om op de hoek even uit te kijken over de weilanden en de akkers.
Onder zulke omstandigheden kijk je anders.

Ik wil die boom ook wel eens zien, zei ik.
Daarom staan we (de fotograaf gaat mee, hij kent de weg) nu bij de boom op de kruising van de Werkhuisweg en het naamloze straatje. Het is mooi weer. De lucht hangt loom en stil boven de weilanden en de akkers.

De vader loopt achter de grasmaaier. Na de tuin doet hij nu de berm, want burenplicht. Straks zullen we met z’n allen thee drinken in de tuin en praten over nachtvorst, geraniums en een huis dat meer dan honderd jaar oud is.

Later vraag ik: de vlier in het volksgeloof, er tegen praten bevordert genezing bij ziekte, wist je dat toen je aan die foto’s begon, toen in april? Dat weet hij niet meer zegt hij.
Ook geloof groeit in de herinnering.

----


Boom verscheen op papier in het tijdschrift Noorderbreedte [3/2011]