Hoedje van papier [1] : Bijrol

Tussen de boeken: ongedateerde foto, actrice: Marina Petrowa. 

Dan blijkt: bijrollen in Liebe kann wie Gift sein, Das Nachtlokal Zum Silbermond, Orientalische Nächte. Ondeugend gekleurde Duitse wederopbouwfilm: 1958, 1959, 1960. Twee jaar later, alweer op de achtergrond: Rote Rausch, daarin Klaus Kinski op de voorgrond. Dan iets eenmaligs, kortstondigs en zijdelings in Kommissar Freytag, de eerste Duitse Krimi-serie met een commissaris in een vaste hoofdrol.
Zoiets doet geen gouden horizon vermoeden.
Ze ontmoet Roy Jenson, stuntman tijdens de opnames voor The Great Escape. 1962, 1963? In ieder geval nog in die Heimat. De symboliek ligt voor het oprapen. Een jaar later trouwen ze en zijn dat nog als hij in 2007 overlijdt, 80 jaar oud. Altijd in Los Angeles gebleven, dat ook.

Roy Jenson: veel bijrollen in westerns, veel bijrollen in detectives. Cloud William in The Omega Glory, tweede seizoen Star Trek, 1968.  Mulvihil in Polanski's Chinatown, 1974.
Haar filmspoor is dan al zoek. De movie database is haar geboortejaar kwijtgeraakt.   

Toch ook dit.       
Op de ochtend van 23 juni 1959 woont Boris Vian de première bij van de film J'irai cracher sur vos
tombes, naar zijn eigen gelijknamige roman, 1946, geschreven onder het pseudoniem Vernon Sullivan. Er was al een conflict met de producers van die film. Vian vond hun interpretatie maar niks, had publiekelijk zijn naam van de aftiteling laten schrappen. Een paar minuten na het begin van de voorstelling zakt hij in elkaar. Hartaanval. Dood op weg naar het ziekenhuis. 
Petrowa moet het hebben zien gebeuren; ook in die film speelt ze een bijrol.
Het is een hoedanigheid waarin je dus uitstekend aan de geschiedenis kunt raken.

E. Schneider, heet de maker van de foto.

Die kom je wel vaker tegen op de achterkant van dit soort kaarten.

------

Hoedje van papier verschijnt onregelmatig en wordt geschreven naar aanleiding van vondsten in de voorraad waardevol oud papier van antiquariaat Berger & de Vries in Groningen.
Aflevering 1: februari 2010
Hoedje van papier verschijnt (nog) niet op papier.