Hoedje van papier [15] : Goudzoekers


De Franse regering heeft aan twee gidsen in Chamonix een concessie gegeven voor het zoeken naar goud op een gebied van 36 ha in de Chardonnet-groep in het massief van de Mont Blanc. Hier hebben zij in augustus op een hoogte van 3000 meter een klompje goud ter grootte van een vuursteentje van een sigarettenaansteker gevonden, aldus meldt The Times. Zij zijn van plan weer naar goud te gaan zoeken, wanneer de sneeuw is gesmolten.
 De Alpen zijn rijk aan goud maar het is over het algemeen vermengd met bergkristallen. Het goud dat door de gidsen is gevonden, is buitengewoon rijk. De ader, die zeer onregelmatig is wordt geschat op een lengte van 200 meter.
In het massief van de Mont Blanc is sedert het begin van de achttiende eeuw goud gevonden. Jacques Balmat, de gids die het eerste de Mont Blanc heeft beklommen, heeft ook al naar goud gezocht en is op een van deze expedities in 1834 verdwenen.

Het staat in een krantenknipsel op de vloer van de winkel voor liefhebbers van waardevol oud papier. Het is vergeeld, het is vast uit een boek gevallen.
Welk? Die, daar, die?
Nee, deze is het: A. den Doolaard, De groote verwildering. Kijk maar: een hoofdstuk getiteld Jacob Balmat steelt een berg.
Wat het boek betreft: in 1936 uitgegeven door Em. Querido te Amsterdam, eerste druk.

Het krantenartikeltje is niet gedateerd. Ook staat er niet op geschreven uit welke krant het geknipt is. Gezien dat citeren van The Times zal het geen sufferdje zijn geweest. Maar wat lezen we daar op de achterkant? Wat voor rokken zullen we van het voorjaar in de winkels vinden? Hollandse rokken à la Dior natuurlijk!

Even zoeken.
Jacob? Ah, Jacques Balmat, de eerste man op de top van de Mont Blanc. Augustus 1786, hij was 24. Nadien werd het een gewoonte als je de verhalen mag geloven.
Op 14 juli 1811, tiende geslaagde poging, was ie samen met Marie Paradis. Zo werd zij de eerste vrouw op de top van de Mont Blanc. Marie Paradis! Je zou toch denken....  Zo'n naam alleen al.... Maar nee, tevergeefs zoeken we haar in de literatuur. 
Wel gevonden: Alexandre Dumas, ook die ging ooit met Balmat mee. De eerste schrijver op de Mont Blanc misschien? In 1834 schreef ie er een boek over.

Nu lezen we bij Den Doolaard: ‘Hij nam den reiziger bij de hand, en zei rustig: Wij zijn nu bijna op de Col de Balme. Indien Mijnheer Dumas de oogen sluiten wil dan zal ik Mijnheer over de pashoogte naar een plek voeren, waar het uitzicht grooter is dan hier. Maar Mijnheer moet mij beloven de oogen gesloten te houden, vanwege de verrassing.’
Ja, dat heeft die Den Doolaard  mooi verzonnen.

In 1834, Dumas publiceerde zijn Impressions de voyage: En Suisse, viel Balmat in een gletsjerspleet. Inderdaad, 72 jaar. Op zoek naar goud, zeggen de verhalen, ook in The Times. Verder vermelden de verhalen dat zijn lichaam nimmer werd teruggevonden.
Nu is er een Balmat-pleintje, er staat een standbeeld, de rechterarm wijst de weg naar De Berg. Weer terug in Chamonix zijn we dan.

Chamonix - Den Doolaard heeft daar jaren gewoond.

Waar de twee gidsen met hun goudzoekersconcessie gebleven zijn, geen mens die het weet.

-----

Hoedje van papier verschijnt onregelmatig en wordt geschreven naar aanleiding van vondsten in de voorraad waardevol oud papier van antiquariaat Berger & de Vries in Groningen.
Hoedje van papier verschijnt (nog) niet op papier.
Aflevering 15: mei 2011