Hoedje van papier [17] : Saluut


Het papiertje is vierkant. Het komt vast uit zo'n plastic doosje met memo-velletjes, een uitsparing aan de voorkant zodat je de velletjes er gemakkelijk uit kunt pakken.
De tekst bibbert een beetje. Toch kun je de woorden goed lezen.
Zou de auteur een hij zijn of een zij?

Het velletje zit in Zó fotografeerden zij Groningen, 1868-1918. Geschreven door Dr. A.T. Schuitema Meijer, uitgegeven door J. Niemeijer, ook in  Groningen. De derde druk, uit 1964. Dit voor de goede orde.

De bladzijden zijn niet genummerd, de foto's wel. Het velletje zit tussen de bladzijden met de fotonummers 58, 59, 60 en 61.

Foto 59, daar gaat het om. Kijk, die. Het is 1 augustus 1907 op de Grote Markt in Groningen. Het vaandel van de Groningse schutterij wordt van het huis van de commandant A.J.P. Kuinders gehaald om naar het Museum van Oudheden te worden gebracht. Zegt het bijschrift. Dat klopt vast wel.
Ter plaatse van het huis van de heer Kuinders staat thans Cinema Palace, meldt de auteur ook. Maar dat klopt niet meer. Nu is er iets met kaartjes en wegwerpkadootjes. De tijd staat niet stil.

Het derde huis dus, helemaal aan de rechterkant.
De eigenaar van het bibberhandschrift heeft er voor de zekerheid (voor wie?) een pijltje boven gezet. Daar dus. Daar was Oma Dienstbode. Kamermeisje.

Het Laatste Saluut, heet de foto. Tenminste, hier, in dit boek.
Nu is het briefje ook een saluut. Tenminste, hier, tussen de bladzijden van het boek.

Maar wie staan daar? Daar, achter de ramen op de eerste verdieping?

-----

Hoedje van papier verschijnt onregelmatig en wordt geschreven naar aanleiding van vondsten in de voorraad waardevol oud papier van antiquariaat Berger & de Vries in Groningen.
Hoedje van papier verschijnt (nog) niet op papier.
Aflevering 17 : augustus 2011