Hoedje van papier [21] : Een prima tip!


Wie is Nikolaj Ge, bijvoorbeeld. Of I. Pikkel of E.F. Napravnik? Moet een geïnteresseerde niet-Rus het constante en tamelijk nonchalante strooien van namen doorstaan voor hij iets te horen krijgt over mogelijke bekenden als S.L. Levitskij, A.I. Denier, K.K. Boella of Vladimir Vysotskij? Moet zo’n enthousiaste westerling niet ingelicht worden over de voorgeschiedenis van de wereldberoemde of gewoon bekende fotografen uit de jaren twintig zoals Nappelbaum, Rodtsjenko en de anderen? Natuurlijk, kritiek is vanuit het Westen gemakkelijk te leveren. Maar zelfs de Russische samensteller, Jelena Barchatova, onderstreept de tekortkomingen van het boek met het advies aan de lezer om 'van tijd tot tijd wat te verpozen in het fotogedeelte om wat op adem te komen’. Een prima tip! Blader aandachtig het boek door, duik af en toe in een passage waardoor u getroffen wordt. Dit lijkt me de beste garantie om met Het oude Rusland verbazingwekkende, plezierige en in zekere zin toch unieke uren door te brengen.

Het is de laatste alinea van een boekbespreking. Vrij Nederland, daarin heeft-ie
gestaan. We herkennen het logootje. Ieder artikel in het weekblad werd er steevast mee afgesloten.
De regels zijn zorgvuldig afgescheurd. Het restant moet precies de bedoeling zijn geweest.
Nu ligt het op de bodem van een bananendoos, onmisbaar gereedschap in iedere winkel voor waardevol oud papier. 
In de doos hebben boeken gezeten. Maar het boek uit de recensie zit er niet in. Heeft er ook niet ingezeten, zegt de boekhandelaar en hij kan het weten. Hij weet alles (zo’n beetje). 

Het oude Rusland, fotografie 1839-1917, heet het boek. Dat staat onderaan het papiertje. En dat het gezamenlijk uitgegeven is door Jan Mets en Fragment te Amsterdam. 
Wie de recensie heeft geschreven weten we niet. Die naam stond bóven de recensie. Niet meegescheurd. Weg.
Ook het jaartal ontbreekt maar dat laat zich eenvoudig vinden: 1989.

1989, vierden we toen niet het 150-jarig 'bestaan’ van de fotografie? Ja, dat deden we. Even rekenen, ja, dan kom je uit in 1839. Logisch.
Wat 1917 betreft: de revolutie, ook logisch. Daarna begon het nieuwe Rusland. Dat nu ook al weer oud is. Zo gaan die dingen.

En ja, 1989, val van de muur, jaar van weer andere revoluties. Je had er nog geen weet van toen Het oude Rusland uitkwam en besproken werd. Zo gaan díe dingen.

Misschien heeft het boek wel nooit ofte nimmer in de doos gezeten zegt de boekhandelaar.
Misschien is het stukje papier wel alleen maar bewaard om het boek niet te vergeten.
Als tip, zeg maar.
Dat is dan prima gelukt.

-----

Hoedje van papier verschijnt onregelmatig en wordt geschreven naar aanleiding van vondsten in de voorraad waardevol oud papier van antiquariaat Berger & de Vries in Groningen.
Hoedje van papier verschijnt (nog) niet op papier.
Aflevering 21 : februari 2012.