Hoedje van papier [23] : Eenig tijdverlies

Jirka Stach © 2012

‘Het gebeurde te Praag. Wij troffen een vriend, die zeer uit zijn humeur was, omdat een Amerikaan met wien hij een afspraak had gemaakt, reeds langer dan een uur op zich liet wachten. Pas later vernamen wij de reden van dit verzuim. De Amerikaan was een restaurant binnengeloopen, kon de in het Tsjechisch en Duitsch geschreven spijskaart niet lezen en had zich daarom alle gerechten in de genoteerde volgorde laten brengen. Vandaar eenig tijdverlies.’

Schrijft W. Valk in aflevering 8 van Op Reis, Maandelijks tijdschrift ter bevordering van het tourisme, een uitgave van N.V. Lisonne en Zoon’s Reisbureau.
Het is augustus 1931.

Tweeëntachtig jaar later komt de brochure - veertig pagina’s, rode en witte accenten in een fraai marineblauw omslag - tevoorschijn uit een stapel boeken op de planken van de handelaar in waardevol oud papier.
De kunst der Etrusken, sprookjes uit Groningen, Natuurgids voor bos en hei, Nostalgie is ook niet meer wat het was. Van Simone Signoret, die laatste.
Daartussen dus dat gebeuren te Praag. Boeks wegen zijn ondoorgrondelijk.

Ik stuur de regels van Valk naar John Müller.
Want vriend Müller is in Praag. Hij is op bezoek bij vriend Stach - Jirka Stach: fotograaf, beeldend kunstenaar, tovenaar.
Hoe lang kennen die twee elkaar al? Vijfentwintig jaar? Dertig? Langer?

‘Ach, die goeie ouwe tijd onder de, eh, communisten.
Weet je nog, die Duitse hotelgast, die een blik hondenvoer had meegenomen voor de hond van Pepa?
God, wat was dat lekker!’

Schreef Müller in 2009 in zijn door een bevriende boekhandelaar uitgegeven boekje  Praagse Notities dat verscheen ter gelegenheid van Müllers plusminus honderdste bezoek aan de stad; in 1976 ging hij voor het eerst, toen als kersvers redacteur van NRC Handelsblad. Stach duikt her en der op in de Praagse notities. Natuurlijk.

Hoe is het humeur in Praag, vraag ik?
Müller schrijft terug.

‘Niet veel beter dan op de avond, een paar weken geleden, toen de uitslag van de presidentsverkiezingen bekend werd.
Schwarzenberg verliest, Zeman wint.
Zdenek nodigde zijn vrienden per sms uit om naar zijn café te komen.
We rouwen vanaf 20.00 uur aan de ronde tafel, geen wijn, geen grappa.’

‘Toen Jirka het las zei hij meteen een eerder gemaakte afspraak af.
Al vóór achten waren ze er alle twaalf, vrienden sinds de Praagse Lente, mannen die het communisme overleefd hadden en nu, zoals ze graag zeiden, alweer ruim twintig jaar óók het kapitalisme.’

‘De eerste ronde!, riep Zdenek om klokke acht.
Waarop twaalf zwarte halve liters werden aangedragen, pullen gevuld met het donkerste bier dat Boheemse brouwers ooit hebben durven brouwen.
Bij het heffen van de glazen zagen ze in het kaarslicht elkaars plechtige, vastbesloten koppen.
Niemand sprak.’

‘Wat de tweede ronde zou zijn, hoefde nu niemand hen meer te vertellen.
Fernetstock natuurlijk, zwart gif waarvan ze liters hadden gedronken in de tijden dat er niets anders te krijgen was. Het werd destijds ook, dat wist iedereen, geëxporteerd als lijkkistenbeits.
Om en om zou het zo verder gaan, een vloeibare rouwrand om hun gedachten over het dierbare vaderland.’

Het gebeurde te Praag.
Er kwam geen menukaart aan te pas.

-----

Hoedje van papier verschijnt onregelmatig en wordt geschreven naar aanleiding van vondsten in de voorraad waardevol oud papier van antiquariaat Berger & de Vries in Groningen.
Hoedje van papier verschijnt (nog) niet op papier.
Aflevering 23 : maart 2013