Hoedje van papier [25] : Straler


Eindeloos veel is er geschreven en gesproken over aardgas sinds de ontdekking van de gasbel in Slochteren. En dat is geen wonder als we even bedenken, wat er aan die vondst vastzit!

Met het bovenstaande zijn we nog niet aan het einde van wat er allemaal met aardgas kan. Er zijn aardgaskoelkasten (ze werken geluidloos!) en aardgaswasmachines. Er zijn droogkasten met aardgas voor de was (v.a.c.'s!) en vuilverbrandingsoventjes (met naverbranders om luchtverontreiniging te voorkomen). En wilt u het helemaal mooi maken, dan kunt u op uw balcon of in uw tuin een straler krijgen voor verwarming en romantische verlichting - ja, op aardgas natuurlijk!

In Wij Vrouwen staat het, uitgave van de vrouwenbond van de Partij van de Arbeid. Het is nummer 4/5, we zijn in juli/augustus 1965.

De eerste alinea staat er het eerst, de laatste staat aan het slot. Er staat ook nog van alles tussen. Maar wat daar tussen de regels staat, kan hier best tussen de regels blijven. Vier uitroeptekens zijn voldoende.
Verder in dit nummer onder meer: Witte plekken op de kaart, Echt gebeurd en Fototips.

Wij Vrouwen.
Een handvol pagina’s papier, iets met boomblad op het omslag, twee nietjes.
Nauwelijks vergeeld. Heel netjes.


Het komt (ze komen) tevoorschijn in het boekenantiquariaat. De boekhandelaar en ik doen er maar heel voorzichtig mee. Omdat we even moeten denken aan 1965 en aan onze moeders.
Keken ze achterom dan zagen ze een wereldbrand. Keken ze vooruit dan zagen ze de toekomst branden op gas.
Geluidloos droomden ze van vuilverbrandingsoventjes en romantische verlichting.

-----

Hoedje van papier verschijnt onregelmatig en wordt geschreven naar aanleiding van vondsten in de voorraad waardevol oud papier van antiquariaat Berger & de Vries in Groningen.
Hoedje van papier verschijnt (nog) niet op papier.
Aflevering 25 : maart 2015