‘Versche visch moet men, zonder water, op de
volgende wijze verzenden: Men snijdt eenige stukjes brood, drenkt deze in
sterken brandewijn en schuift deze in den bek van den visch. Daarna wordt deze
in stroo verpakt. Op deze wijze kan de visch 12 dagen lang onderweg blijven. Na
aankomst moet zij in versch water gelegd worden, waarin zij na verloop van 1/2
- 6 uur wederom zal herleven.’
Aldus De Raadgever op huishoudelijk
gebied, samengesteld door de redactie van "De Gracieuse”.
De Gracieuse, mode en en handwerktijdschrift voor de vrouw van nu (toen), verscheen
van 1862 tot 1936, en werd uitgegeven door A.W. Sijthoff te Leiden. Ook De
Raadgever verscheen bij die uitgeverij. Het boekje vermeldt geen jaar van
uitgave, een enkele antiquarische aanbieder meent edoch:
1897.
In De Raadgever tevens onder meer het
volgende: aardappelen als reinigingsmiddel, het bewaren van bier,
courantenpapier als voorbehoedmiddel (‘ten einde het voortwoekeren der
motten tegen te gaan’), de vervaardiging van mondwater.
Wat de visch betreft voorts dit nog: "Wanneer men
voor een borduurwerk vischschubben nodig heeft, moet men daarvoor de schubben
van een baars gebruiken.”
Over de prijs van visch, baars of vischschubben wordt in De
Raadgever met geen woord gerept.
De prijs van De Raadgever is niet noemenswaardig.
-----
Hoedje van papier verschijnt onregelmatig en wordt geschreven naar
aanleiding van vondsten in de voorraad waardevol oud papier van antiquariaat
Berger & de Vries in Groningen.
Hoedje van papier verschijnt (nog) niet op papier.
Aflevering 24 : september
2014