Hoedje van papier [3] : Cadootje

"U staat in de boekhandel en leest een voorwoord. U schaft zich dit boek aan, dat u in uw verdere leven nog achthonderd maal zult raadplegen. Kost u één cent per keer. U zou wel gek zijn als u het niet kocht. Voor een gek staat er namelijk niets interessants in. Het is saaie, droge, ware, stomvervelende informatie. Daarom heel geschikt om cadeau te doen aan iemand van wie u enige tijd geen last wilt hebben. Koop het dus snel, anders krijgt u het nog kado. Heeft u geen geld, dan begeeft u zich met dit exemplaar naar de kassa, en zegt: 'Wilt u het mooi inpakken, het is een kadeautje." Pakken ze het mooi in, dan is het een cadootje, waarmee u blij de winkel uitloopt."

Zegt het Voorwoord bij de Tweede Druk van De Encyclopedie.
Salamander editie, 1984.
Auteur: Battus. Maar wij weten wel beter.
Het voorwoord staat op het achterplat.
Wat de inhoud betreft: van Aambei, eerste lemma, pagina 20 tot Zijn, laatste lemma, pagina 9961. Op pagina 20 volgt 182, op 183 volgt 412, op 413 volgt 1204, op 9949
volgt 9960. Wij  denken dat de logica daarvan in de encyclopedie ongetwijfeld uit de doeken zal worden gedaan.

Raouls tekening is gemaakt op een kaartje. Het komt tevoorschijn tussen de pagina's 1204 en 1205, van Baarn ('enige Nederlandse plaatsnaam waar geen familienaam naar is genoemd') tot Bijt ('men onderscheidt bij bijt de bijter, de beet en de gebetene.').
Op die pagina's verder onder meer Bartok ('zie Brown'), Brown ('   '), Biljartbal, Brownse beweging en Bijkaart, Age ('Nederlandse schrijver te Parijs').
Bierfles en benlef zijn geen lemma's.

De achterzijde van het kaartje vertoont sporen van plakband. Het is lang ergens opgehangen geweest, vermoeden we.
Wie zou Raoul zijn? En benlef?

Benlef. We denken aan een vergeten letter en aan nog een schrijver.

Dat zou van het kadeautje wel een heel groot cadootje maken.

-----

Hoedje van papier verschijnt onregelmatig en wordt geschreven naar aanleiding van vondsten in de voorraad waardevol oud papier van antiquariaat Berger & de Vries in Groningen.
Aflevering 3 : maart 2010
Hoedje van papier verschijnt (nog) niet op papier.