Hoedje van papier [4] : Eine Begegung

Wartburg? Ja, Wartburg.
Dat komt zo.

De jongen zit op een trapje. Het trapje is van het zomerhuisje. Simmerwente, heet het huisje. Het staat in Appelscha.
De naam van het huisje is geschilderd op een houten plankje. Het plankje is vastgespijkerd aan een houten hek. Het huis is ook van hout. Het staat op een voet van steen. De voet is groter dan het huis. Zo is er een soort balkon. Het hek zorgt dat je niet van het balkon valt.

Voor het huis is een tuin die geen tuin is. Er ligt alleen maar zand.
Langs de tuin loopt een weg. Die heet Schapendrift. De weg is ook van zand. Toch rijden er soms auto’s.

Naast de jongen zit zijn vader. Ze doen een spelletje: auto’s raden. De vader heeft het verzonnen. Volkswagen. Opel. Ford. Simca. Renault Dauphine.
Dan komt er een auto die de jongen niet kent.
Wartburg, zegt de vader. Die komt uit Oost Duitsland. Dat kun je horen.
De auto pruttelt een beetje. Net als de Volkswagen, maar dan anders.
Hoor je wel?
De jongen hoort het.

De jongen hoort het jaren later nog.
Hoeveel jaren? Wel bijna vijftig.
Hij hoort het in een houten doos.
De doos is niet groot. Vroeger werd ie vast voor iets anders gebruikt. Waarvoor dat weet geen mens meer. Nu bevat ie Engelse drop van papier: allemaal kleine drukwerkjes, foldertjes, brochuretjes, dingetjes.
Over herenjassen, damesmode, piano’s, buitenverf, Wijnen op fust en flesch, Aflukin (“de zuivere kinine-poederpil”), tafelkleden, School- en Andere Werken, Krupp’s afroomers. Een Notitieboekje voor den Nederlandschen landbouwer, 18e jaargang, 1921, nooit gebruikt.

Het is allemaal stil drukwerk.
Maar Eine Begegnung mit dem “Wartburg” is niet stil. Twintig pagina’s inclusief omslag, negentien bij dertien en een halve centimeter, grof maar kleurig bedrukt papier. Over de schmucke limousine, de sportliche cabrio, de nützliche kombi. Jaar, zo lijkt het, 1956. Dat komt in de buurt.
"Technische Daten: Dreikanal-Zweitaktmotor mit Umkehrspülung, 3 Zylinder, Hubraum 900 ccm, Leistung 37 PS bei 4000 U/min."

Die Wartburg dus.
Dat geluid.

En de stem van zijn vader.

-----

Hoedje van papier verschijnt onregelmatig en wordt geschreven naar aanleiding van vondsten in de voorraad waardevol oud papier van antiquariaat Berger & de Vries in Groningen.
Hoedje van papier verschijnt (nog) niet op papier.
Aflevering 4 : maart 2010