Hoedje van papier [5] : Zelfportret


Straat te Parijs. Café de nuit. Danseressen*. Wintergezicht op een stad. Beeldhouwersinterieur*. Kind in bedje*. Landschap*. Octoberzon te Laren. Maannacht. Modelstudie met rood kleed. Zittende en staande figuur. Meisje, zich afdrogend. Zittend naakt met rood fond. Modelstudie met geel fond. Interieur. Damesportret, cubistisch. Portret van Mevr. S. de Vries van Buuren. Stilleven met bloemen en bord. Stilleven met spiegelbeeld. Staphorst, de weg*. Staphorster boerin. Staphorster boerin met kinderen. Staphorst. Staphorster boerenfamilie. Naakt op divan. Tulpen. Negerin met tulpen. Naakt voor venster. Ontbijttafel. Stilleven met margrieten. Afbraak van oude huizen. Portret van Mevr. E. Leyden. Interieur met de familie van den schilder. De bruid. Stilleven met tulpen. Pietà De badkamer. Damesportret in groen*. Zelfportret*. Chrysanten. De ouderlijke familie van den schilder*. Zittend naakt. Stilleven met fazant en perzischen pot. Negerin met rode sjaal. Portret van den heer Kaufmann. Kinderportret*. Jongensportret. De acteur Jan Musch. Liggend naakt. Portret van Z. Em. Kardinaal W.M. van Rossum. Portret van 'schilders vader. Portretgroep, drie kinderen. Meisje in gestreepte jurk. Kinderportret met hoedje. Pietà. Portret. Liggende negerin. Negerin met roode hoed. Stilleven met cactus. Portret van Mevr. ter Kuile. Compositie met liggend naakt. Heide bij Laren*. Liggend naak. Portret N.H. Wolf. Kinderportret. Le jabot vert. Dr. F.M. Wibaut, Wethouder van Amsterdam*. Portret van Dr. N.P. van Spanje*. Zittend naakt. Bloemstuk. Liggende mulattin. Staand naakt met witten doek. Stilleven met vruchten. Magnolia's. Vaas met bloemen: kattestaarten. Stilleven
met vruchten en kruiken. Stilleven met staand naakt. Liggend naakt. Vaas met bloemen. Liggende mulattin op blauwe lap. Zittend naakt met juwelen.  Kinderportret. Stilleven met negerplastiek*. Stilleven met zittend naakt. Vaas met bloemen. Portret Berthe Seroen. Elsje. Perzisch meisje. Meisjesportret. Jongen met rood haar. Naakt voor den spiegel. Portret van 'schilders moeder. Vaas met bloemen. Portret van J. Smits van de Mortel. Najaarsbloemen. Het harnas. Naakt op rood divankleed. Portret van Mevr. D. Heijmeijer van Heemstede-Hemelryk. Anemonen en tulpen. Russische boerin. Liggend naakt. Prof. Dr. W. Mengelberg. De naakte Natasja. De gekleede Natasja. Portret Liesje. Zittend naakt. Portret Mevr. L. Baanders . Portret van den heer Prins van Wijngaarden. Portret van Mevrouw Prins van Wijngaarden. Vrouw met witten hoofddoek. Badende vrouwen. Don Quichote. Damesportret in Berber-costuum. Zonnebloemen. Mulattin zittend voor rood fond. Vrouw met witten sluier. Staand naakt. Mr. Dr. A. baron Röell*. Vaasje met orchideën. Portret van 'schilders echtgenoote. Blauw vaasje met bloemen. Eva. Liggend naakt voor een venster. Mevr. B. in haar interieur. Stilleven met druiven. Stilleven met Delftsch bord en witte kan. Zelfprotret*. Vaas met bloemen op donkerblauw fond. Amaryllis op blauwen achtergrond. Charlotte Köhler als Electra.


Zijnde alle 130 schilderijen in de Eere tentoonstelling Jan Sluijters 1881-1941, in april en mei 1941 te zien in het Stedelijk Museum, Amsterdam: "een welsprekend overzicht (...) van den omvang en de veelzijdigheid van een levenswerk."
De werken staan vermeld in de catalogus, formaat vrijwel A5, omvang 36 pagina's, daarvan 15 zwart-wit geïllustreerd. Het omslag is lichtblauw, de pagina's ietwat roestvlekkig maar gaaf.

Hierbij de navolgende kanttekeningen.
1 aan het levenswerk zullen nog zestien jaren worden toegevoegd, aantal schilderwerken ons onbekend. 2 de met * geteekende schilderijen zijn hier afgebeeld; hier, dat wil zeggen in de catalogus. 3 het Zelfprotret, kort voor het voorlopig einde, is een zelfportret; het betreft hier een zetfout, geen typefout. 4 Negerin met tulpen en Naakt voor venster, zijnde de nummers 27 en 28 in catalogus voornoemd, zijn ten tijde van de tentoonstelling in het bezit van N.V. Kunsthandel voorheen J. Goudstikker; oei, want op dat moment immers al in handen van Alois Miedl, foute boel. 5 in 1929 is Jan Sluijters jurylid bij de eerste Miss-Holland verkiezingen; gelieve ook hieraan in het licht van voornoemd levens- en schilderwerk enige betekenis te verbinden. 6 de eerste Miss Holland verkiezing wordt gewonnen door Jopie Koopman; die uit Zaandam, niet te verwarren met Jopie Koopman, zangeres en actrice uit Amsterdam.

-----

Hoedje van papier verschijnt onregelmatig en wordt geschreven naar aanleiding van vondsten in de voorraad waardevol oud papier van antiquariaat Berger & de Vries in Groningen.
Aflevering 5 : april 2010
Hoedje van papier verschijnt (nog) niet op papier.