Marsman Ziet Toekomst [8] : Toekomst met dromen


Soms lijkt de toekomst heel ver weg. Als je lekker in de zon op een bankje zit bijvoorbeeld. Een bankje op de hoek van het Kerkpad en de Hoofdstraat, precies tegenover de ingang van Noorder Dierenpark. In Emmen dus, daar zit je dan.  

Hoofdstraat, Kerkpad - maar voor het bankje ziet het er uit als een vriendelijk pleintje. Wel zo handig natuurlijk als er eens lange rijen voor de kassa’s van het dierenpark staan. Maar die staan er vandaag niet. 
Misschien omdat het zondagmiddag is en al kwart voor twee. Of omdat het augustus is en vakantie en iedereen liever ergens anders zit.

Wat zeker is: goed gaat het bij die kassa’s al jaren niet meer. Er komt te weinig volk langs, het park heet inmiddels ‘technisch failliet’. Het verschil tussen technisch failliet en totaal failliet is de gemeente Emmen. Die trekt de portemonnee om de boel
overeind te houden. Een miljoen of drie per jaar, zoiets.
Je kunt dat wel begrijpen. Emmen is tenslotte dat dierenpark. Maar helemaal de bedoeling is die geldschenkerij nu ook weer niet. Want heeft zo’n put wel een bodem?
En jawel, dan is er altijd wel iemand die zegt dat het anders moet. Alweer: het laat zich wel begrijpen. Ware het niet dat weidse vergezichten een beoogde toekomst soms eerder verder weg dan dichterbij lijken te brengen.

Kijk, daar heb je het alweer. Het dierenpark wordt een BeLEVENspark. 'Uniek, innovatief en onvergetelijk! In het nieuwe park draait het om onvergetelijke ontmoetingen met dieren, natuur en cultuur. Kernbegrippen: plezier, verwondering en respect.'
De directeur van het park heeft het geschreven. En dit ook: 'In het nieuwe park wordt je ondergedompeld in de Wereld van IJzige Kou, de Wereld van Hete Droogte en de Wereld van Vochtige Warmte (werktitels).'
Tuurlijk, er is marktonderzoek gedaan. En wat denk je? 'De resultaten liegen er niet om. We kunnen wel zeggen dat de ondervraagden zeer enthousiast zijn over het nieuwe park!'

Bij een nieuw park hoort een nieuwe plek. Aan de Noordbarger Es, aan de overkant van de Hondsrugweg, de vierbaans streep die je over je schouder vanaf het bankje nog bijna kunt zien. Daar gaat het allemaal gebeuren, eind 2015 moet de zaak klaar zijn.

Is dat alles? Nee. Want toekomst kan heel besmettelijk zijn. Ook in Emmen.
Want als we nou op de plek van het oude dierenpark eens een ehh… mensenpark aanleggen. Als we die lelijke Hondsrugweg nu eens onder de grond tunnelen. Doen we óp die grond een nieuw centrumplein, kun je dan fijn van het nieuwe mensenpark naar het nieuwe beLEVENspark wandelen. Doen we bij het nieuwe dierenpark ook meteen een nieuw theater. Knopen we dat theater vast aan het beLEVENspark met een ehh… Wereld van Ontmoeting.

En o ja: parkeergarage. 
Nee, doe maar twee, je weet maar nooit.
   
Centrumvernieuwing, zo heet het.
Dat versterkt de economische ontwikkeling in Noord-Nederland. Dat biedt de regio volop perspectief op het gebied van werkgelegenheid, recreatie & toerisme en op het gebied van wonen & leven. Dat maakt Emmen nog aantrekkelijker voor de regio, als winkelstad, maar ook om te recreëren en uit te gaan.
Ook dit schrijf ik maar over. De gemeente heeft er een website vol van.
Wie het nog niet weet, weet het dus nu: niet Groningen (forumpje) maar Emmen is de bouwput van het Noorden.

Er is een masterplan en een stedenbouwkundige die de grote lijnen bewaakt, er zijn gebiedsprogramma’s en klankbordgroepen. Verkeersbordgroepen zijn er trouwens ook al. Rij Emmen binnen en je ziet ze overal. Hier langs of juist niet, daar niet parkeren of juist wel, situatie gewijzigd, tijdelijk afgesloten, bereikbaar, onbereikbaar, links niet (wel), rechts wel (niet). Een drukte van belang is het.

En ja hoor, dan zijn er altijd die zeggen dat het niks zal worden. Te groot. Te duur. Te hoog in de bol. Te crisis.
Te Emmen.

Begrijp je dat nou? Ja, dat begrijp je ook wel weer. Zeker op een bankje aan de voet van het Kerkpad, links en rechts de Hoofdstraat met Bertje’s Resto, de tassenwinkel die opheffingsuitverkoop doet en viskraam Hollands Glorie. En zes, zeven, acht horecagelegenheden aan het plein, geen mens op de terrassen.
Zondagmiddag, augustus, mooi weer. Emmen.

Ook aan het plein: de Tourist Info. Gesloten, tuurlijk. Wie gaat er nu ook naar Emmen, op zondag, in augustus? (Emmen? Dat is toch die plek die steevast onderaan bungelt op de lijst van Meest Aantrekkelijke Woongemeenten? Hup jongens, in de auto. Emmen, dát willen we wel eens zien!)

In juli publiceerde de stedenbouwkundige van de grote lijnen een inspiratieboek, bedoeld voor de mensen die de grote plannen praktisch vorm gaan geven. "Durf te dromen”, moet hij bij de presentatie ervan gezegd hebben. 
En dat doen de plannenmakers in Emmen dan ook. 
Ze dromen van 1,3 miljoen bezoekers per jaar.

-----

Toekomst met vergezicht verscheen (onder de titel Toekomst met vergezicht) op papier in het tijdschrift Noorderbreedte [4/2012].
Het was de achtste aflevering in de rubriek Marsman Ziet Toekomst.
De fotografie werd verzorgd door Marieke Kijk in de Vegte.