Marsman Ziet Toekomst [9] : Toekomst met zijden draadje


Soms hangt de toekomst aan een zijden draadje.
Dat klinkt dunnetjes maar met zo’n zijden draadje kun je heel goed een zandzak dichtknopen. Dat kwam dus goed van pas in januari van dit jaar, op de dijk langs het Eemskanaal.
In Woltersum, daar was het.

Kort samengevat: veel regen, harde westenwind die het spuien op de Dollard onmogelijk maakt, hoog water. Verder een dijk die hier en daar niet zo sterk en solide is als ie misschien, wie weet, stel dat, zou moeten zijn. Een dijk die zoals dat heet, kwelwater lekt. En met dat kwelwater: zand. 
En ja, dan gaan er alarmbellen rinkelen. Want een klein lek kan een  groot lek worden en dan een heuse DijkDoorBraak. Als, dan.

In welk geval, aldus de rekenmeesters uit de losse pols: enkele honderden hectares
land onder anderhalve meter water.
Dat was dus even spannend.

Tenminste, dat zegt de een. Achteraf. Want er zijn er natuurlijk ook die zeggen dat het allemaal wel meeviel. Achteraf. Dat het water wel eens hoger heeft gestaan. Dat de dijk wel eens minder is geweest. Dat het kouwe drukte was van stads volk in keurige jasjes.
Maar achteraf is het makkelijk praten. Vóóraf kun je soms beter het zekere voor het onzekere nemen.
Vandaar dus de verplichte evacuatie van Woltersum en omstreken in de vroege ochtend van vrijdag de 6de januari. Of in de woorden van het volk in de keurige jasjes “een gefaseerde noodevacuatie van 800 mensen”.

De heldhaftigheid.
Inwoners van Woltersum, een godganse nacht aan het sjouwen met zandzakken.
Het pandemonium.
Vrachtwagens vol militairen, de Nationale Reserve, de ME, ratelende helikopters boven het dorp.
Het gedoe.
“Wanneer de politie bewoners waarschuwt te vertrekken hebben de bewoners een half uur om hun spullen te pakken.”
De anekdotes.
Zoals die over de burgemeester, de opperbaas van ‘de Veiligheidsregio’, die op het Beslissende Moment telefonisch onbereikbaar was want thuis en op één oor.
De onvermijdelijke televisie. 
Verslaggevers met gezichten waarop het naderend onheil zich reeds aftekent, staand tegen de achtergrond van De Dijk, het water en het wapperende roodwit geblokte plastic lint waarmee De Zwakke Plek is afgezet.
Het is allemaal terug te vinden in de oude kranten op het wereldwonderweb.

En nu? Vandaag?
Nu is het warme, late herfstdag. Vandaag staan we op de dijk. De dijk die hier en daar nog steeds sompig is, zoals de weggetjes langs de dijk nat zijn ook al heeft het weken nauwelijks geregend. Hier en daar staan bordjes in het gras. Ze zeggen dat er Niet Betreden mag worden, want gevaarlijk.
We kijken naar het dorp waar kinderen in de weer zijn met fiets en zeepkar, waar de hond wordt uitgelaten en een kozijn wordt geverfd. In een hokje achter de molen kun je eieren kopen, tien voor €1,20, doe het geld maar in het blikje.
We kijken naar het rimpelende wateroppervlak dat zichtbaar zoveel hoger ligt dan het land aan weerszijden.
We kijken naar de Onderneming die volgeladen voorbij vaart en naar de Charisma die nog leeg is maar vast en zeker boodschappen gaat doen in Delfzijl.     

En we kijken naar de een paar mannen die in de weer zijn op een ponton met een kraantje en een ponton met een dragline.
Ze versterken de dijk. Er komt extra klei op. Er worden stalen damwanden geplaatst.
Ze zijn er al een tijdje mee bezig en ze zijn nog niet helemaal klaar. Eerst de noordzijde, de kant van het dorp. Vandaag of morgen beginnen ze aan de zuidzijde. “Als het goed is kan ie straks weer een tijdje mee.”
Een kraantje, een dragline - lang niet zo spectaculair als een vrachtwagen vol militairen en een ronkende helikopter. Geen televisiecamera te bekennen derhalve. Geen nieuwsgierige microfoon, geen koppen in de krant.

Aan de overkant van het kanaal ruist een lange rij populieren.
En ja, daar heb je hem alweer, die Marsman met zijn gedicht. Je hoeft enkel zijn breede rivieren te vervangen door rechte kanalen. De rest is er al - het oneindig laagland en de boerderijen, de dorpen en de geknotte torens, de kerken en de olmen, en dat allemaal in hetzelfde grootsch verband

Herinnering aan Holland, hij schreef het in 1936.
Laatste strofe, voor de volledigheid: en in alle gewesten / wordt de stem van het water / met zijn eeuwige rampen / gevreesd en gehoord.

Inderdaad: soms lijkt de toekomst op vroeger.
Het is maar goed dat er zijden draadjes zijn. 

-----

Toekomst met zijden draadje verscheen op papier in het tijdschrift Noorderbreedte [5/2012].
Het was de negende en laatste aflevering in de rubriek Marsman Ziet Toekomst.
De fotografie werd verzorgd door Marieke Kijk in de Vegte.